Przepis na Masło Ghee
Wydrukuj artykułPrzedstawiamy Państwu przepis na masło Ghee podany przez dr Kubata podczas wykładu o enzymach trawiennych wygłoszonego w Lublinie. Masło tak przyrządzone ma bardzo duże spektrum działania - polecane szczególnie dla osób, które ze względu na grupę krwi źle trawią produkty nabiałowe (A, AB, B, O i pochodne tych grup).
Przepis:
2 do 4 kostek masła świeżego (nie solonego) z kwaśnej śmietany może być dobrej klasy masło extra. Masło pokroić w drobniutkie kawałaczki włożyć do garnka w którym będziemy masło topili. Masło w garnku zalać zimną wodą i odcedzić, powtarzać tę czynność, aż odlewana woda będzie czysta i tym samym wypłukane dostaną resztki mleka (śmietany).
Następnie topić masło na bardzo małym ogniu od 1 do 4 godzin.
Ważne!
Jak podkreśla dr Kubat topienie przez 1 godzinę to naprawdę minimum (zwykle wychodzi 2,5 - 3 godz.)
W trakcie topienia masła musi w 100% podparować woda znajdująca się w maśle. W trakcie odparowywania wody będzie słychać delikatny szum. Czy woda odparowała w 100% i masło jest gotowe sprawdzamy w następujący sposób:
Do masła dajemy 1 kroplę wody. Jeśli usłyszymy taki sam dźwięk jak byśmy wlali 1 kroplę wody na rozgrzany blat kuchni to masło jest gotowe i dłużej nie trzeba go już topić. Po prostu jak masło jest gotowe przestaje szumieć.
Dalej przygotowujemy wyparzony słoik lub naczynie kamienne i przecedzamy masło przez ścieręczkę lnianą lub bawełnianą lub przez papierowy filtr do kawy i zakręcamy pokrywkę.
Masło ma bardzo duzy okres przydatności do spożycia. Masła nie trzymamy w lodówce, tylko w ciemnym naczyniu, zakręcone lub przykryte (żeby sie nie utleniało). Do codziennego użycia przekładamy masło do małego pojemnika, bo często zapominamy zakrywać. Tak przyrządzone masło używamy do duszenia warzyw, pieczenia, jako dodatek smakowy do potraw, można na nim ugotować zupę warzywną, do kanapek.